Ziua Universală a Iei

Prin noiembrie 2012, din link în link, cum îmi place să spun, descopeream pe Facebook comunitatea La Blouse Roumaine. Pe atunci numărul aprecierilor era în jur de 2.000-3.000. Astăzi sunt peste  23.000 de persoane din toate colțurile lumii în comunitatea dedicată iei, icoana feminității românești. Și împreună am ajuns să avem o zi universală a iei.

Iile bunicii, ale străbunicii, ii moderne sau stilizate de creatorii români au împânzit orașele și … internetul. Curând au apărut albume. Unul dintre ele se numește, sugestiv, Facebook se îmbracă în ie. Rândurile s-au strâns și s-au creat legături noi, fetele au venit cu idei, parteneriate. De la a îmbrăca o ie și a posta o fotografie pe rețelele de socializare s-a ajuns la ateliere despre semnele cusute, expoziții, acțiuni și evenimente care să promoveze ia la statut de imagine a României. Sau, cum zic unii, brand de țară. 🙂

Dacă pentru alte proiecte s-au plătit sume colosale, au fost contractate echipe de specialiști, zeci, sute de oameni și-au pus mintea la contribuție pentru  a da naștere și a promova un “brand de țară”, La Blouse Roumaine a existat dintotdeauna.

Din timpuri vechi, când fetele se măritau în costum popular și mergeau la horă în sat în cămăși frumoase, când oamenii satului românesc coseau sub arșița verii în cămăși simple, de bornagic. Când femeile casei întindeau masa pe un ștergar cusut, cu o strachină în mijloc și o lingură de lemn care se plimba de la tată la nepot. Din vremurile când oamenii se rugau să plouă în frunte cu preotul satului. Din vremurile în care oamenii se nășteau, creșteau, se căsătoreau, botezau copiii, îmbătrâneau și mureau frumos, viața și moartea sub semnul fricii de Dumnezeu, sub semnul rânduielii. Sub semne purtate în zi de Viață și de Neființă.

Ne întoarcem la Semne. Pe 24 iunie 2013, de Sânziene, La Blouse Roumaine unește vechiul și noul. Ne folosim de mijloacele moderne pentru a chema din și spre trecut.

Copilă, tânără, mireasă, copilă, mamă, bunică, străbunică, prunc, tânăr, mire, tată, bunic, străbunic, din România și din orice colț al lumii, vor îmbrăca o ie pentru a sărbători, prin port, Ziua Universală a Iei, pe 24 Iunie 2013.

 

Credit foto: Adora Studio. Ioan Mărgineanu

Comentarii Facebook

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

One thought on “Ziua Universală a Iei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *